איך לנעול את החומר בראש ולשלוף אותו טרי במבחן

הרגשת פעם שמיד ברגע שסיימת ללמוד נושא חדש אתה כבר מתקשה לזכור איך פותרים תרגילים בנושא הקודם?

קרה לך פעם שישבת לקרוא את הסיכום של תקן מסוים ולאחר הקריאה בקושי זכרת את הסוגיות העיקריות שיש בתקן? שלא נדבר על הטיפול החשבונאי הנדרש בהן?

זה קורה לכולם, ובמיוחד לסטודנטים לחשבונאות שנדרשים ללמוד כמויות של חומר לקראת בחינות המועצה ולפעמים מגלים שכאשר הם לומדים נושא חדש, הנושא הישן "בורח" מהזכרון.

זוהי בעיית הזיכרון לטווח ארוך.

כדי להבין את זה טוב יותר נחשוב על משהו שכולנו מכירים - המחשב.

גם למחשב יש זיכרון לטווח קצר וזיכרון לטווח ארוך. כשאתם כותבים מסמך במחשב הוא נשמר בזיכרון לטווח קצר, אבל אם תסגרו את התוכנה או תפעילו מחדש את המחשב כל העבודה שלכם תלך לאיבוד.

הפתרון לבעיה הזו הוא פשוט וכל מה שצריך לעשות זה ללחוץ על "SAVE" ולשמור את הקובץ בזיכרון לטווח ארוך של המחשב.

במקרה של המוח האנושי אין לנו את הפריווליגיה הזו, אך למזלנו המדע מספק מספר טריקים שעשויים לעזור לנו לזכור חומר רב כמו זה שצריך לדעת לבחינות מועצת רואי חשבון, ממש עד לבחינה עצמה.

#1 פרק את כל החומר לחלקים הקטנים ביותר שאפשר

מחקרים מראים שהמח שלנו נוטה לזכור טוב יותר ובקלות רבה יותר חומר שנקלט בחתיכות קטנות.

תחשוב על זה כמו על מערכת העיכול. כשאתה אוכל משהו ובולע אותו בביס אחד מבלי ללעוס אותו קודם, אז כל המערכת צריכה לעבוד קשה יותר כדי לעכל את החומר ולמיין את החומרים שהגוף צריך לתחזוקה השוטפת והפסולת שצריך לסלק מהגוף.

לעומת זאת, אם אוכלים חתיכות קטנות של אוכל ומקפידים ללעוס ולטחון אותו כמו שצריך, כל המערכת עובדת אחר כך בצורה חלקה יותר.

זה די דומה לעקרון שבו עובד הזיכרון.

#2 נסה ליצור כמה שיותר קשרים

במספר ניסויים שבדקו את ההשפעה של אסוציאציות על יכולת הזיכרון התגלה שככל שהמידע החדש שאנחנו מנסים לקלוט "מקושר" יותר למידע אחר שאנחנו כבר זוכרים, הסיכוי שנזכור את המידע החדש גבוה יותר.

מה אתה אמור לעשות עם זה?

נסה לראות את הדומה בין נושא חדש שאתה לומד למשהו שאתה כבר מכיר די טוב. למשל, הטיפול באופציות מאוד דומה לטיפול במרכיב ההון של אג"ח להמרה עם תוספת מימוש.

אם אתה יודע לחשב הוצאות מימון של אג"ח, אז יהיה לך מאוד קל לחשב הוצאות מימון של חכירות.

זכור, ככל שיש לך יותר קשרים בין נושאים שונים כך תזכור את זה טוב יותר. הטריק הוא לחשוב כל פעם "למה זה דומה" או "מבחינה רעיונית, במה הטיפול החשבונאי הזה דומה לטיפול חשבונאי אחר שאני מכיר".

#3 תכתוב את זה

עוד טכניקה מוכחת לשיפור הזיכרון היא לרשום הערות.

כשאתה קורא סיכום, נסה לעצור כל תת נושא ולסכם את הרעיונות המרכזיים, הגדרות למושגי מפתח ועיקר הטיפול החשבונאי במשפטים קצרים.

כתוב אותם מספר פעמים, נסח מחדש ותכתוב מחדש את ההערות עד שתגיע לרשימת הערות ממוקדת.

למרות שהכתיבה כשלעצמה תורמת להטמעת החומר בזיכרון לטווח ארוך, יש תועלת נוספת מכתיבת רשימת הערות בכל נושא והיא שניתן לעשות עליה חזרה.

#4 קרא את ההערות שרשמת במרווחי זמן הולכים וגדלים

אם תקרא נושא מסוים עכשיו ולא תחזור עליו שוב, סביר להניח שעד הבחינה תשכח אותו.

מחקרים הראו שכדי לנעול את החומר בראש צריך לרענן אותו מדי פעם, במרווחי זמן הולכים וגדלים עד שהוא פשוט נשאר בזיכרון ויהיה לך מאוד קשה לשכוח אותו.

לדוגמה, נניח שהיום למדת את הנושא של מסים נדחים. מה שאתה צריך לעשות כדי לזכור את זה עד המבחן זה לחזור על זה במרווחים הולכים וגדלים.

אם למדת בבוקר, קרא את החומר שוב בצהריים לפני שאתה אוכל, ואז שוב לפני השינה.

יום אחרי זה תקרא שוב, כעבור 3 ימים שוב, כעבור שבוע, שבועיים, חודש וכו'.

עכשיו אתה בטח שואל את עצמך מה לעשות אם יש הרבה פחות זמן או יותר מדי דברים ללמוד, אז כמובן שאתה לא חייב לחזור על זה בדיוק כפי שהצעתי קודם.

זה היה רק לצורך הדגמה. תעשה את ההתאמות כך שהטכניקה הזו תתאים לשיטת הלימוד שלך. הרעיון הוא חזרתיות במרווחי זמן הולכים וגדלים.

#5 תפעיל את כל החושים

לכל אחד יש שיטה שבה הוא לומד הכי טוב. למשל יש כאלה שצריכים לקרוא סיכומים כדי להבין, יש כאלה שצריכים לשמוע מישהו מדבר ויש כאלה שצריכים לכתוב או לצייר/לשרטט את החומר.

כל אחד די יודע מה הכי טוב לו, אבל אם השאיפה היא לשפר את הזיכרון לטווח הארוך רצוי לשלב כמה שיותר חושים בתהליך. עדיין מומלץ להקדיש את רוב הזמן ללימוד בהתאם לחוש החזק האישי שלך, אבל מדי פעם נסה לשלב גם את החושים האחרים כדי להטמיע את החומר בצורה טובה יותר ולזמן ארוך יותר.

ומה לעשות אם אין אפשרות לשמוע מרצה מדבר או שלא יודעים לצייר או לשרטט?

לכל דבר אפשר לאלתר פתרון. אם אתה לא עושה שנת השלמה או קורס הכנה כלשהו, תהיה המרצה של עצמך. פשוט תקליט את עצמך כשאתה קורא את החומר ותשמע את זה בכל הזדמנות שיש לך, באוטובוס, בפקקים, בתור לקופ"ח וכו'.

לגבי העניין האומנותי, אין צורך בידע מוקדם בציור. הצורות הבסיסיות שלמדת בגן של מלבנים, אליפסות וכמה חצים זה כל מה שבאמת צריך כדי ללמוד חשבונאות. כל השאר זה די מותרות.

כמו שאתה יודע, לחשבונאות אין לא טעם ולא ריח אז די קשה להפעיל את החושים האלה כשלומדים לבחינות מועצה 😉

#6 תפוס תנומה באמצע היום

את זה אתה ממש הולך לאהוב.

מחקרים מראים ששנה באמצע היום מסייעת להטמיע מידע חדש בזכרון לטווח ארוך. אמנם אנחנו עדיין לא יודעים איך המנגנון הזה עובד בדיוק, אבל זה לא צריך להפריע לך להשתמש במסקנות שלו לצורך ההכנה לבחינות מועצה.

אז כמה בדיוק צריך לישון? גם לזה אין תשובה מדויקת ואין זמן אופטימלי. רוב המחקרים הצביעו על משהו שנע החל מ15-30 דקות ועד 90-120 דקות.

מה שאתה יכול לנסות זה להתחיל איפה שהוא באמצע ובהתאם למגבלות של שגרת היום (עבודה או מחויבות אחרת), "לשחק" עם זה ולבדוק מה עובד בשבילך.

#7 תבחן את עצמך בתדירות גבוהה

אחת הדרכים שהוכחו כיעילות במיוחד לשימור מידע לאורך זמן בזיכרון היא בחינה.

אני יודע, אתה לא אוהב בחינות, אבל זה עובד.

אז למה בדיוק הכוונה בבחינות לעיתים קרובות? בדיוק לזה.

סיימת לקרוא פסקה או רעיון מרכזי? תהפוך את הדף ושאל את עצמך שאלה על החומר שעכשיו קראת.

סיימת ללמוד נושא מסוים? לך לתרגל קצת שאלות או מבחנים משנים קודמות.

מכין ארוחת צהריים או בהפסקה בעבודה? נסה להתקיל את עצמך בשאלות על מה שכבר למדת ותראה אם אתה זוכר.

ככל שתבחן את עצמך יותר כך החומר ייקלט טוב יותר בזיכרון שלך וזה בדיוק מה שאתה רוצה.

#8 תחזק את הבריאות שלך

אין מה לעשות, הזיכרון מושפע גם מאיך שאתה שומר על הבריאות שלך.

נסה לאכול בצורה יותר מאוזנת, ולעשות קצת ספורט. כלשהו.

זה לא חייב להיות דיאטה קיצונית או תוכנית אימון של מתאגרף, אבל אתה כן חייב לשמור על איזון בין הרצון לעבור את הבחינה לבין שאר הצרכים של הגוף שלך.

אם תזניח את עצמך בתקופת ההכנה לבחינה, חוץ מחוסר אפקטיביות בתהליך הלימוד ותשישות פיזית ומנטאלית, אתה תגיע ליום החשוב שלך כשאתה נטול אנרגיות וזה משהו שאתה ממש לא רוצה לעשות.

  1. שלום, קראתי את החומר, "איך לנעול את החומר בראש" וזה ממש עורר בי הפתעה של ניצחון, שמחה, והגשמה של חלום, זה פשוט חלום שהתגשם באחד הימים, אני מאוד חייבת לכם תודה.
    אנא, שמרו על קשר איתי, אני בתקופת מבחנים באוניברסיטה, וזה מאוד יכול לשמש עבורי קרש הצלה. בתודה מראש, אילנה.

  2. האם ניתן לשמור על הקובץ בשמירת הקבצים שלי במחשב?
    החומר המוגש מאוד מתאים לי.

  3. זה לא בדיוק, אני מנסה לשמור על הקובץ יחד עם כל הקבצים שלי בוורד, ואתם טוענים שזה לא ניתן, אם כן, אז היכן אפשר לעשות זאת בתמונות, ווידאו, בוורד, היכן?

  4. שלום, ובוקר טוב,
    אני שוב תוהה מדוע לא ניתן לשמור את החומר הנ"ל יחד עם הקבצים שלי, אך התגובה היא שלילית מבחינתכם, אנא תשובתכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *